Η παιδική θεατρική παράσταση ΄΄Ζητούνται χαμένοι οικολόγοι΄΄ από την Ομάδα SciCo, μέχρι τις 27 Μαίου στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι καλό ή κακό? Αφού ένα λεωφορείο έχει μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα από ένα αυτοκίνητο γιατί είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε το λεωφορείο? Πειράζει εάν εξαφανιστούν οι πολικές αρκούδες? Θα υπάρξει αύριο για τις Μαλδίβες, τη Βενετία αλλά και τις Ελληνικές ακτές ή θα καλυφθούν από νερό όταν ανέβει η στάθμη της θάλασσας; Και εμείς; Τι κάνουμε για να αποτρέψουμε την οικολογική καταστροφή; Ξέρουμε πώς να σώσουμε τον πλανήτη μας;

Η ομάδα SciCo, μετά το “Υγεία εν Γνώσει” , αναζητά μικρούς, χαμένους οικολόγους και ανεβάζει άλλη μια παράσταση επιστημονικού θεάτρου. Από τον κύκλο του άνθρακα και του νερού μέχρι την ανακύκλωση και την κλιματική αλλαγή, οι SciCos παρουσιάζουν την επιστήμη της οικολογίας σε μια ξεκαρδιστική, εκπαιδευτική παράσταση.

Η θεατρική παράσταση που παρουσιάζεται είναι μια καινοτόμος μέθοδος προώθησης των επιστημών σε παιδιά ηλικίας 10 έως 16 ετών από την ομάδα SciCo (από το Science Communication). Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι επιστήμονες θετικών επιστημών με ειδικότητα την επικοινωνία της επιστήμης. Η θεματολογία της παράστασης διαπραγματεύεται μέσω της κωμωδίας τα επιστημονικά θέματα που αφορούν την ευρύτερη έννοια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η θεματολογία της συγκεκριμένης δράσης αφορά άμεσα τα παιδιά ηλικίας 10-16 ετών και έχει στόχο να μεταδώσει τις βασικές επιστημονικές έννοιες που κρύβονται πίσω από τα σύνθετα ζητήματα της περιβαλλοντικές εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα οι θεματικές ενότητες οι οποίες θα αναπτυχθούν είναι οι παρακάτω:

Φαινόμενο θερμοκηπίου
Κύκλος άνθρακα
Κύκλος νερού
Κύκλος αζώτου
Βιοποικιλότητα
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανακύκλωση

H Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Επιστήμη Επικοινωνία- SciCo” (στο εξής “SciCo”- από το Science Communication) απαρτίζεται από ταλαντούχους επιστήμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά στον τομέα της επικοινωνίας της επιστήμης. Η SciCo ιδρύθηκε το 2008 με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα και έχει ως σκοπό την προώθηση της σωστής εκλαΐκευσης και μετάδοσης της επιστήμης μέσω καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την ενίσχυση της εικόνας του ερευνητή/επιστήμονα στην κοινωνία και την επαγωγή του ενδιαφέροντος για την επιστήμη και για τις σχετικές ειδικότητες. Επιπλέον αποβλέπει να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ιδιαίτερα τους νέους, για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τα οποία σχετίζονται με επιστημονικές δράσεις και ανακαλύψεις.

Μέχρι στιγμής η ομάδα SciCo έχει παρουσιάσει τα εξής θεατρικά έργα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας καθώς επίσης σε Δήμους και σε φεστιβάλ:

• Η Επιστήμη της Διατροφής (www.ygeiaengnosei.gr)
• Η Επιστήμη της Οικολογίας
• Η Επιστήμη της Αγάπης
• Η Επιστήμη Των Χριστουγέννων