Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αφιερώνει το φετινό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα στον Κοκκινολαίμη, αλλά και σε όλα τα μικρά πουλιά του Χειμώνα που ψάχνουν τροφή και καταφύγιο για τις κρύες μέρες του και τις παγωμένες νύχτες του. Το παγκόσμιο μήνυμα που στέλνει το μουσείο αυτά τα Χριστούγεννα είναι η αλληλεγγύη, που ειδικά τις Άγιες Ημέρες παίρνει μια άλλη διάσταση. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι βασισμένο στην αποστολή του μουσείου, να φέρνει παιδιά και επισκέπτες κοντά στο τρίπτυχο της φιλοσοφίας του «Φύση, Περιβάλλον, Πολιτισμός». Η φετινή γιορτή, είναι ένα διασκεδαστικό επιμορφωτικό πρόγραμμα με στόχο τη χαρά, τη γνώση, το παιχνίδι, τη δημιουργική και ποιοτική ψυχαγωγία και υποστηρίζεται από τους φίλους του Μουσείου. Στο αίθριο του κέντρου Γαία, η Ομάδα Τέχνης Πάροδος, σας υποδέχεται σε ένα διαδραστικό παιχνίδι: «Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη!», βασισμένο στην ιστορία του Μάνου Κοντολέοντος.

Στην Αίθουσα Κύκλος πραγματοποιείται το «Εργαστήρι του Κοκκινολαίμη», όπου τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν μια ποικιλία από χειροτεχνήματα, όπως ταΐστρες πουλιών, κοκκινολαίμηδες, και άλλα εμπνευσμένα από το θέμα πουλιά, για να τα πάρουν μαζί τους και να στολίσουν με αυτά το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στην Αίθουσα ορυκτών του μουσείου παρουσιάζονται τα δραματοποιημένα παραμύθια: «Καλικάτζαρος είσαι και φαίνεσαι» του Φ.Μανδηλαρά, «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω – πάνω» της Μ.Παπαγιάννη και τα «Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Η εποχή, η Φύση, τα Έθιμα» της Άννας Κρεμέζη-Μαργαριτούλη.

Επίσης, με το ίδιο εισιτήριο, όλη η οικογένεια θα ζήσει μια «φυσική ιστορία». Το Μουσείο Γουλανδρή γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του και προσκαλεί όλους να επισκεφθούν την επετειακή έκθεση «Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές». Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, γίνονται εντυπωσιακές προβολές σε γιγαντοοθόνη 10 μέτρων, με εικόνες καταξιωμένων φωτογράφων. Με χρήση laser παρουσιάζονται οι προστατευόμενες περιοχές πάνω σε ανάγλυφο δορυφορικό χάρτη της Ελλάδας. Ακόμη οι επισκέπτες θα δουν σπάνια δείγματα φυτών και ζώων, από τις συλλογές του Μουσείου.

Επιπλέον, ειδικά φέτος στο Café Αμμωνίτες παρουσιάζεται η έκθεση «Η Φύση δίπλα σας». Πρόκειται για εδώδιμα αυτόφυα φυτά περιοχών της Κρήτης που αποτελούν το κύριο συστατικό σε εξαιρετικής γεύσης εδέσματα: τα τσιτσιριστά ή τσιτσιρόλια (μαγειρευτά λαδερά) και τις λαχανόπιτες (χορτόπιτες).