Στην έκθεση «Ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους» 24 σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί παρεμβαίνουν με τα έργα τους στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση επιχειρεί ένα διάλογο ανάμεσα στην καταγεγραμμένη ιστορία και την άγραφη, ανάμεσα στην επίσημη ιστορία και στα ίχνη των μικρών καθημερινών ιστοριών μέσα στο χρόνο˙ ίχνη που γίνονται τεκμήρια για τους μελετητές του μέλλοντος ή αφορμή δημιουργίας για τους καλλιτέχνες του σήμερα.

Παράλληλα, η παρούσα έκθεση αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στη θεατρικότητα, δηλ. το «δράμα» που δημιουργείται όταν αντιτίθενται ή διαλέγονται διαφορετικές μορφές τέχνης ή δημιουργήματα εποχών που απέχουν μεταξύ τους. Το αφηγηματικό στοιχείο, το οποίο a priori διαθέτουν οι πλαστικές μορφές και τα θεατρικά χαρακτηριστικά που εμπεριέχονται σε μορφές τέχνης διαφορετικές της σκηνικής πράξης παίζουν εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η έκδοση που συνοδεύει την έκθεση περιλαμβάνει κείμενα του επιμελητή της έκθεσης Μάνου Στεφανίδη και του συγγραφέα Γιώργου Αριστηνού, καθώς και τις παρεμβάσεις των καλλιτεχνών στους χώρους που εκτίθενται οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

Ξεναγήσεις του Μάνου Στεφανίδη στην έκθεση
2, 5, 9 & 12 Δεκεμβρίου

Στο πλαίσιο της έκθεσης: «Ο χρόνος. Οι άνθρωποι. Οι ιστορίες τους», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων του επιμελητή της έκθεσης Μάνου Στεφανίδη, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, 20:30, με θέμα:
«Ένα μουσείο μέσα στο μουσείο»

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, 12:30, με θέμα:
«Η επίσημη Ιστορία και οι ιστορίες των ανθρώπων»

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, 20:30, με θέμα:
«Για το ιερό και το ανίερο»

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, 12:30, με θέμα:
«Οπτική αφήγηση – θεατρικότητα»