Οι Xylouris White στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρεμιέρα το καινούργιο τους LP "The Sisypheans"

Το ατίθασο και καθηλωτικό δίδυμο Xylouris White θα βρεθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του, για μία μοναδική εμφάνιση σε ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», όπου και θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρεμιέρα το καινούργιο τους LP “The Sisypheans”.

In ‘Tree Song’ Nature calls to the Sisypheans
She calls:
“Don’t go away, stay with me
My three branched basil tree
My short bushy bitter-orange tree”

Ο Γιώργος Ξυλούρης και ο Jim White, προερχόμενοι από διαφορετικές κουλτούρες, είναι δύο ιδιαίτεροι συνοδοιπόροι που συνδέονται με μια φιλία 25 ετών.

Εξαιρετικός ερμηνευτής και δεξιοτέχνης του λαούτου, ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός ως Ψαρογιώργης, με το χάρισμα της πλούσιας και πολύτιμης οικογενειακής κληρονομιάς των Ξυλούρηδων συνεχίζει να εξελίσσει την αστείρευτη παράδοση της Κρήτης δημιουργώντας μία καινοτόμα μουσική αισθητική με αποτέλεσμα την εδραίωσή του στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Ο Jim White, βιρτουόζος ντράμερ και μέλος των Αυστραλών Dirty Three, με το χαρισματικό και ευρηματικό του παίξιμο, την δυνατή μουσική έκφραση και τον αυτοσχεδιασμό μετατρέπει και αναδεικνύει τα τύμπανα σε κάτι μοναδικό και διαφορετικό με αποτέλεσμα να τον καθιστά ως έναν από τους σημαντικότερους fusion ντράμερς του 21ου αιώνα με διεθνή απήχηση και παγκόσμια αποδοχή.

Η σύμπραξή τους και ο μοναδικός τρόπος να παντρεύουν μουσικά όργανα ενσωματώνοντας προσωπικά στοιχεία, έχει ανοίξει νέους μουσικούς δρόμους εμπλουτισμένους με ήχους jazz, post-punk και παραδοσιακή κρητική μουσική. Η πρώτη τους καλλιτεχνική συνύπαρξη πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 με τους Dirty Three. Από τις πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις ανακάλυψαν κοινά  σημεία επαφής και μία δυνατή σύνδεση που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία των Xylouris White το 2013.

Tο 2014 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ με τίτλο Goats, σε παραγωγή Guy Picciotto των θρυλικών Fugazi, το οποίο έλαβε μεγάλη κριτική αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο και ανέβηκε στην πρώτη θέση του Billboard στην κατηγορία World Music. Ακολούθησε το 2016 το Black Peak και το 2018 το Mother.

Στο ενεργητικό τους έχουν συνεργασίες και περιοδείες με μεγάλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως Godspeed You! Black Emperor, Swans, Gogol Bordello,Violent Femmes, Kurt Vile and The Violators και PJ Harvey. Παράλληλα,έχουν εμφανιστεί σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως All Tomorrow’s Parties, Primavera, Brighton Festival και Big Ears Festival της Αμερικής. Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τo 2014 στο Resistance Festival και την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής Βόλου, ενώ το 2015 τους απολαύσαμε στο Plisskën Festival και το World Music Festival της Τήνου.

Πρόσφατα ανακοίνωσαν την τέταρτη ολοκληρωμένη δουλειά τους με τίτλο The Sisypheans, η οποία θα κυκλοφορήσει στις 8 Νοεμβρίου από την Bella Union. Ο τίτλος του άλμπουμ προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από μία πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα, τον Σίσυφο. Ο μυθικός ήρωας  Σίσυφος, γιος του Αιόλου, ήταν ιδρυτής και βασιλιάς της Εφύρας που τιμωρήθηκε και καταδικάστηκε από τους θεούς, λόγω εξαπάτησης και προδοσίας,  να κυλάει αδιάκοπα έναν πελώριο βράχο ως την κορυφή ενός βουνού από όπου η πέτρα, με το βάρος της, να του ξεφεύγει και να κατρακυλά πίσω στους πρόποδες επαναλαμβάνοντας την ίδια ενέργεια για αιωνιότητα. Ο Jim White αναφέρει πως ο Γιώργος Ξυλούρης ταυτίστηκε με τον μύθο του Σίσυφου μέσω της προσωπικής του μουσικής και συγκεκριμένα με τις μελωδίες του αρκετά δημοφιλή κρητικού χορού “Πρώτος  Συρτός Χανιώτικος”.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

17 €
- 25 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.