Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019

Ο Γιο-Γιο Μα δεν χρειάζεται συστάσεις. Ίσως ο κορυφαίος τσελίστας στον κόσμο, ο Γιο-Γιο Μα έχει κερδίσει 18 Grammy, βραβείο Polar το 2012, Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών στις ΗΠΑ το 2001 και πλήθος άλλων διακρίσεων.

Ως καλλιτέχνης έχει περιηγηθεί σε πολλά μουσικά μονοπάτια και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, από τον Κάρλος Σαντάνα και τον Μπόμπυ Μακ Φέριν μέχρι το μουσικό σύνολο Silkroad, παίζοντας με τα όρια των ειδών και των μουσικών παραδόσεων και εξερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους συνδεόμαστε όλοι μας μέσω του πολιτισμού.

Πέρυσι, ο Γιο-Γιο Μα ξεκίνησε ένα νέο μουσικό ταξίδι. Αποφάσισε να ερμηνεύσει τις έξι σουίτες του Μπαχ για σόλο τσέλο σε 36 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, σε εμβληματικές σκηνές, όπως αυτή του Ηρωδείου, που εκπροσωπούν την πολιτιστική κληρονομιά μας, τη δημιουργικότητα των σύγχρονων ανθρώπων και τις δυσκολίες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον στην προσπάθειά μας για παγκόσμια ειρήνη.

«Οι σουίτες για τσέλο του Μπαχ υπήρξαν σταθεροί μουσικοί συνοδοιπόροι μου. Εδώ και εξήντα χρόνια μου χαρίζουν έμπνευση, ανακούφιση και χαρά σε περιόδους άγχους, γιορτής αλλά και απώλειας. Πόση δύναμη δεν έχει αυτή η μουσική ώστε, ακόμα και σήμερα, μετά από 300 χρόνια, να εξακολουθεί να μας βοηθάει να ταξιδεύουμε μέσα σε δύσκολους καιρούς;». Το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα στη μοναδική, μαγική εμφάνιση του Γιο-Γιο Μα στο Ηρώδειο.

Πρόγραμμα

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Σουίτα για βιολοντσέλο αρ. 1 σε σολ μείζονα, BWV 1007
Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I & II, Gigue

Σουίτα για βιολοντσέλο αρ. 2 σε ρε ελάσσονα, BWV 1008
Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I & II, Gigue

Σουίτα για βιολοντσέλο αρ. 3 σε ντο μείζονα, BWV 1009
Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrée I & II, Gigue

Σουίτα για βιολοντσέλο αρ. 4 σε μι ύφεση μείζονα, BWV 1010
Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrée I & II, Gigue

Σουίτα για βιολοντσέλο αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, BWV 1011
Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Gavotte I & II, Gigue

Σουίτα για βιολοντσέλο αρ. 6 σε ρε μείζονα, BWV 1012
Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Gavotte I & II, Gigue