”Zagori Arts Festival”: Μία γιορτή των τεχνών στις Νεγάδες Ζαγορίου

Zagori Arts Festival

Ανοιχτή προς όλους και ενάντια σε κάθε είδους εκμετάλλευση, ρατσισμό και διακρίσεις

Το Zagori Arts Festival είναι μία γιορτή των τεχνών ανοιχτή προς όλους και ενάντια σε κάθε είδους εκμετάλλευση, ρατσισμό και διακρίσεις που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 στις Νεγάδες.

Πρόγραμμα:

-Σάββατο 15 Ιουνίου: Γλέντι: Γκιντίκι / Gintiki, Μαντάρες
Κυριακή 16 Ιουνίου: Συναυλία: BAiLDSA, Kako Synapantima, Balothizer, Solid Buzz

Γκιντίκι / Gintiki

Οι «Γκιντίκι» είναι ένα μουσικό σχήμα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Σχηματίστηκε το 2014 έχοντας κάνει αρκετές εμφανίσεις σε μουσικά στέκια της πόλης. Οι αναφορές στην παράδοση και στο ρεμπέτικο είναι συνυφασμένες με αυτές της σύγχρονης δημιουργίας.
5 χρόνια πριν ο Τάσος Κοφοδήμος μαζί με τους Κωνσταντίνο Λάζο και Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου ξεκίνησαν να πειραματίζονται διασκευάζοντας παραδοσιακά κομμάτια, με αποτέλεσμα να κάνουν πολλούς νέους κ νέες και όχι μόνο, να χορέψουν με την ψυχή τους σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία αρκετές φορές αλλά και στην Γαλλία.

Μαντάρες

Οι Μαντάρες είναι ένα μουσικό ακουστικό σχήμα που συστάθηκε την άνοιξη του 2016 και ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική του ελλαδικού χώρου και ευρύτερα της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Τραγούδια και σκοποί με την αντάρα της Κρήτης, ξεπηδούν σαν κοζανίτικες μαντάρες, βρέχονται από το Αιγαίο και μπλέκονται σαν τα θολά νερά της αιγυπτιακής mandara.

BAiLDSA

Οι BAiLDSA είναι ένα balkan punk n’ roll συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη.

Από τη δημιουργία τους το 2008 διαμόρφωσαν έναν συγκεκριμένο και ιδιαίτερο ήχο, αναμειγνύωντας το balkan-gypsy ύφος με στοιχεία της ska, punk, reggae, rap, electro, μέχρι και indie, ψυχεδελικό ροκ και stoner.

Από την αρχή της πορείας τους, οι BAiLDSA τάχθηκαν ενεργά στο κίνημα της κοινωνικής αλλαγής, κατά του ρατσισμού και του φασισμού, μέσω των τραγουδιών τους και της γενικότερης στάσης τους. Το συγκρότημα, ως αγγελιοφόρος της ενότητας και της αλληλεγγύης, μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όποιο μέρος επισκέπτεται και παίζει.

Kako Synapantima

Το Κακό Συναπάντημα ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001 σαν low bap grup ύστερα από την συνένωση 2 συγκροτημάτων, των GFN (από 1996, Καστοριά και μετέπειτα Καβάλα) και των Real Side (από 1999, Σέρρες).

Οι επιρροές από την reggae και την dub, καθώς και η δημιουργία της μπάντας έφεραν τον δεύτερο δίσκο με τίτλο “Κακό συναπάντημα” το 2008 . Ανεξάρτητη παραγωγή όπως και όλα. Είναι ο πρώτος ελληνόφωνος reggae δίσκος.

Το συγκρότημα έχει κάνει από το 2001 ως σήμερα εμφανίσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, σε συναυλιακούς χώρους, bars, festival κλπ. Επίσης έχει κάνει support σε καλλιτέχνες και μπάντες του εξωτερικού (Mykal Rose, Groundation, Dub incorporaton, Asian Dub Foundation, Panda Dub κ.α.)

Σήμερα το σχήμα είναι 8μελές σαν μπάντα, εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, ενώ ηχογραφεί στον ηχολήπτη της Steve Dickins στο Studio Crossroads στις Σέρρες

Balothizer

Οι Balothizer είναι ένα ηλεκτρικό power trio που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο στα τέλη του 2016 από τον τραγουδιστή/μπασίστα Παύλο Μαυροματάκη και τον λαουτιέρη Νίκο Ζιάρκα, ενώ το σχήμα ολοκληρώθηκε με την προσθήκη του drummer Steve Bongo. Αφορμή για τη συνεργασία τους στάθηκε η κοινή τους αγάπη για την κρητική μουσική και η ανάγκη τους να φτιάξουν κάτι διαφορετικό μέσα από αυτήν την μουσική παράδοση.

Έχοντας χρόνια προϋπηρεσίας στην alternative και experimental σκηνή του Λονδίνου τράβηξαν γρήγορα την προσοχή άλλων καλλιτεχνών και κοινού χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο που έπαιζαν την κρητική μουσική. Το ακροατήριο χαρακτήρισε τον ήχο τους “Cretan-thrash post-Punk” και κάπως έτσι γεννήθηκε η φράση “Cretan Music from Hell”.

Solid Buzz

Οι Solid Buzz είναι ένα συγκρότημα με έδρα τα Ιωάννινα, που κυμαίνεται στην blues αλλά και alternative rock μουσική. Ιδρύθηκαν το 2016 και από την πρώτη κιόλας στιγμή άρχισαν τις live εμφανίσεις ανοίγοντας συναυλίες μεγάλων μουσικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών όπως George Gakis & The Troublemakers, Λάκη Παπαδόπουλο, Social Waste, Locomondo κτλπ.

A priori dance co.

Μια διαδραστική κινητική performance στους φυσικούς χώρους του χωριού Νεγάδες σε μια ηχητική εγκατάσταση του Βασίλη Λαγδά.

Performers : Mαρία Βλάχου,Ελεονώρα Ηλία, Άννα Παπανικολάου
Μουσική Σύνθεση / Ηχητική Εγκατάσταση : Βασίλης Λαγδάς

Με τη διακριτική αμφισημία ανάμεσα στο αυταπόδεικτο και το σημείο εκκίνησης αλλά και με την έμμεση αναφορά στην ορολογία των νομικών, η ομάδα χορού A PRIORI, δημιουργείται το 2014 από την Ελεονώρα Ηλία στην πόλη των Ιωαννίνων με βασικό αίτημα την δημιουργία παραστάσεων χορού στην περιφέρεια και την εξωστρέφεια αυτών προς τα μεγάλα κέντρα.

Συντελεστές

Οι Γκιντίκι είναι οι:
Τάσος Κοφοδήμος – μπουζούκι, λαούτο, φωνή
Κωνσταντίνος Λάζος – κλαρίνο, γκάιντα, κιθάρα, φωνή
Κωσταντής Παπακωνσταντίνου – κρουστά
Χρήστος Δανάς – βιολί

Μαντάρες
Γιάννης Μαυριτσάκης: βιολί
Ορέστης Τσιχλάκης: ούτι, τρομπέτα
Μαίη Αγγελάκη: λαούτο
Κατερίνα Ελευθερίου: κρουστά

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.