ελc History

11 Απριλίου, 2024
Οι αρχαιολόγοι λένε ότι οι τοιχογραφίες είναι από τις ωραιότερες που έχουν βρεθεί στα ερείπια της αρχαίας τοποθεσίας.
11 Απριλίου, 2024
Αναζητώντας πληροφορίες για τη Βιομηχανική Αρχαιολογία έπεσα πάνω στη ΒΙ.Δ.Α. τη διαδικτυακή σελίδα που ενημερώνει και διασώζει τα βιομηχανικά μνημεία της χώρας μας. Από τον Στέλιο Παρρή.
5 Μαρτίου, 2024
«Πρόκειται για μια πανέμορφη τοιχογραφία σε εξαιρετική κατάσταση συντήρησης. Ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης είναι όχι μόνο ευρέως διαδεδομένος στην Πομπηία αλλά και επίκαιρος».
21 Φεβρουαρίου, 2024
Οι βραχογραφίες χρονολογούνται ήδη πριν από 8.200 χρόνια, και πιθανώς διατήρησαν τις συλλογικές μνήμες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ξηρής περιόδου στην ιστορία.
5 Ιανουαρίου, 2024
Ερευνητές στην Πομπηία ανακάλυψαν ένα αρχαίο φούρνο, όπου δούλευαν εργάτες υπόδουλοι κάτω από σκληρές συνθήκες.
20 Σεπτεμβρίου, 2023
Για πρώτη φορά εγγράφεται ένα ελληνικό αγαθό ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
31 Ιουλίου, 2023
Το θέατρο του Νέρωνα δεν είχε βρεθεί ποτέ και αναφερόταν μόνο σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα.
9 Ιουνίου, 2023
Ερευνητές ανακάλυψαν αρκετά αρχαία γεωγλυφικά -τεράστια σχέδια χαραγμένα στο έδαφος- στο Περού χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή νέα τεχνική.
20 Απριλίου, 2023
Αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναλυτική Έκθεση σχετικά με την Ακρόπολη των Αθηνών.
12 Απριλίου, 2023
Αναφορές στον τρόπο που περνούσαν το Πάσχα εντοπίζονται στις γραπτές μαρτυρίες των στρατιωτών, άλλες περιγράφουν το γλέντι της Λαμπρής και άλλες εστιάζουν στη μελαγχολία, που τους προκαλούσε η απουσία των αγαπημένων τους.
27 Μαρτίου, 2023
Φωτογραφίες -Η απόδοση των τριών θραυσμάτων από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, επιστράφηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού.
7 Μαρτίου, 2023
Πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό, η τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς των τριών θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στην Ελλάδα.
28 Φεβρουαρίου, 2023
Οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην περιοχή Al-Ukhdud έφεραν στο φως σπάνιους θησαυρούς που χρονολογούνται από την προϊσλαμική εποχή.
22 Φεβρουαρίου, 2023
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να στεγάσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού από τη μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι το 1864, οπότε ενσωματώθηκε η Λευκάδα με το ελληνικό κράτος.
2 Φεβρουαρίου, 2023
Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία 15 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο.
11 Ιανουαρίου, 2023
Στην προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πλωτινόπολης, στο Διδυμότειχο, με την κατασκευή στεγάστρου προστασίας και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με διαδρομές περιήγησης και για ΑμεΑ, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
28 Δεκεμβρίου, 2022
Την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
19 Δεκεμβρίου, 2022
Τρία παρθενώνια θραύσματα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Αθήνα.
21 Νοεμβρίου, 2022
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης του συνόλου των μελετών για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στον χώρο της ΧΥΜΟΦΙΞ.
14 Νοεμβρίου, 2022
Νέες πορείες για τους επισκέπτες που βελτιώνουν την εμπειρία της περιήγησης και την προσβασιμότητα σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ, στο Ανάκτορο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
10 Νοεμβρίου, 2022
Οι εκσκαφικές εργασίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο έργου που εκτελεί ο Δήμος Αθηναίων για την ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου, έφεραν στο φως σημαντικές αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.
10 Νοεμβρίου, 2022
Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 24 αρχαίων ρωμαϊκών χάλκινων αγαλμάτων, που χρονολογούνται πριν από 2.300 χρόνια, σε ιαματικό λουτρό στο San Casciano, μια μικρή πόλη στην επαρχία Σιένα της Τοσκάνης.
31 Οκτωβρίου, 2022
Ως σύγχρονος μουσειακός χώρος, έκθεσης και αποθήκευσης, θα λειτουργήσει το κτήριο στη διασταύρωση των τροχιογραμμών στον Σταθμό «Σιντριβάνι» για τις αποσπασμένες αρχαιότητες και τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
25 Οκτωβρίου, 2022
Για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια, στο πλαίσιο έργου ανάδειξης και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Λισού, στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα, η οποία έφερε στο φως μεγάλο τμήμα από δημόσιο κτήριο, στη μορφή ωδείου ή βουλευτηρίου.
17 Οκτωβρίου, 2022
Οι ανασκαφικές εργασίες στη θέση Μάντρα Δεσποτικού διήρκησαν φέτος από τις 22 Μαΐου έως και την 1η Ιουλίου 2022, σε μία θέση που ανασκάπτεται από το 1997 έχοντας φέρει στο φως μια εκτεταμένη εγκατάσταση και ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα στο κεντρικό Αιγαίο.
26 Σεπτεμβρίου, 2022
Σε επεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε επισκέπτες, θεατές και ΑμεΑ, αλλά και για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου εντός του εξωτερικού περιβόλου του φρουρίου Καβάλας, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
5 Σεπτεμβρίου, 2022
Αποδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το αποκατεστημένο μνημείο της Επισκοπής, στη Σίκινο, το οποίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Europa Nostra 2022.
18 Αυγούστου, 2022
Τα δρακόσπιτα της Εύβοιας δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη όλα τους τα μυστικά και η αρχαιολογική έρευνα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της πρωταρχικής τους χρήσης: μικρό ιερό, καταφύγιο λατόμων, ή φυλάκιο;
11 Αυγούστου, 2022
Στον μυθικό τάφο της Ιφιγένειας, στον ναό όπου οι αρχαίες Αθηναίες έταζαν τα κορίτσια τους στη θεά-προστάτιδα των γυναικών. Γράφει ο Αλέξης Γαγλίας.
25 Ιουλίου, 2022
Το σήμα «Αναγνωρισμένο Μουσείο» απονέμεται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, στο Μουσείο Καζαντζάκη και στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.
11 Ιουλίου, 2022
Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Χαλκιδικής, αλλά και για τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.
1 Ιουλίου, 2022
Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου και η περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν».
28 Ιουνίου, 2022
Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης με περισσότερα από 1000 αρχαία αντικείμενα και ευρήματα που αφηγούνται την ιστορία της Θράκης, από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
20 Ιουνίου, 2022
Πλούσια σε ευρήματα ήταν η δεύτερη περίοδος της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2021-2025.
10 Ιουνίου, 2022
Επισκέψιμα για καταδύσεις αναψυχής είναι πλέον 11, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, ναυάγια, έπειτα από την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
6 Ιουνίου, 2022
Το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο επανενώθηκε οριστικά στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
20 Μαΐου, 2022
Το επονομαζόμενο «θραύσμα Fagan» που αναπαριστά το πόδι της Αρτέμιδας, θεάς του κυνηγιού, καθισμένης σε θρόνο, μπορεί να μείνει για πάντα στην Ελλάδα.
20 Μαΐου, 2022
Το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά την παράνομη απομάκρυνσή του, θα εκτεθεί εκ νέου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. 
10 Μαΐου, 2022
Eξαιρετικά σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της πρόσφατης υποβρύχιας έρευνας στο ναυάγιο του πλοίου «ΜΕΝΤΩΡ», που βυθίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1802 έξω από το λιμάνι του Αυλαίμονα, στα Ν.Α. των Κυθήρων.
29 Απριλίου, 2022
Ανακοινώθηκε επίσημα η θετική εισήγηση της ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την απονομή του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας.
5 Μαρτίου, 2022
Mία από τις σημαντικότερες ιστορικές συλλογές της Ευρώπης γίνεται προσβάσιμη στο κοινό σε μια νέα έκθεση αφιερωμένη στους πολιτισμούς της αρχαίας Μεσογείου.
17 Φεβρουαρίου, 2022
Την ομόφωνη θετική του γνωμοδότηση για τη συνέχιση του προγράμματος μελετών και εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του κοίλου του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης, παρείχε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
7 Φεβρουαρίου, 2022
Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου, η βοσκική στον Ψηλορείτη, τα Ιστορικά Καφέ, η Νύχτα των Στοιχειών στην Άμφισσα, το έθιμο των Σίχνων στο Λιτόχωρο Πιερίας, μερικά από τα νέα στοιχεία που εγγράφονται.
20 Ιανουαρίου, 2022
H Ανδριώτικη Βεγγέρα, το Μελεκούνι της Ρόδου, η Σιφνέικη Κεραμική, τα Πανηγύρια της Ικαρίας, οι Μάντρες της Λήμνου και η Καλαντήρα της Νισύρου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
11 Ιανουαρίου, 2022
«Το κομμάτι που κατατίθεται σήμερα εδώ για να προσαρμοστεί στη θέση που αιώνια ανήκε, φέρει πάνω του το πόδι της Αρτέμιδας, ώστε αυτό να επανενωθεί με το υπόλοιπο σώμα της θεάς.»
5 Ιανουαρίου, 2022
Η πρώτη επιστροφή παρθενώνειου γλυπτού από το εξωτερικό με το Μουσείο Ακρόπολης να υποδέχεται για διάστημα οκτώ ετών το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο.
3 Ιανουαρίου, 2022
«Αυτό το μνημείο δέχεται σήμερα μερικά από τα σπαράγματά του και όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η πράξη είναι μία νέα αρχή στο ζήτημα της αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα».
23 Δεκεμβρίου, 2021
Ένα πολύτιμο μαρμάρινο άγαλμα με ύψος σχεδόν ένα μέτρο που χρονολογείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους, όταν η Βέροια ήταν η πρώτη πόλη της Μακεδονίας.
9 Δεκεμβρίου, 2021
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την αίσια έκβαση μιας πολύχρονης υπόθεσης, που διερευνήθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Manhattan στη Νέα Υόρκη και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση 47 αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα.
22 Νοεμβρίου, 2021
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέβαλε στο πρόγραμμα της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» πρόταση υποψηφιότητας για τα χρηστήρια πινάκια-«ελάσματα» του ιερού και του μαντείου του Διός και της Διώνης, στη Δωδώνη.
11 Απριλίου, 2024
Οι αρχαιολόγοι λένε ότι οι τοιχογραφίες είναι από τις ωραιότερες που έχουν βρεθεί στα ερείπια της αρχαίας τοποθεσίας.
11 Απριλίου, 2024
Αναζητώντας πληροφορίες για τη Βιομηχανική Αρχαιολογία έπεσα πάνω στη ΒΙ.Δ.Α. τη διαδικτυακή σελίδα που ενημερώνει και διασώζει τα βιομηχανικά μνημεία της χώρας μας. Από τον Στέλιο Παρρή.
5 Μαρτίου, 2024
«Πρόκειται για μια πανέμορφη τοιχογραφία σε εξαιρετική κατάσταση συντήρησης. Ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης είναι όχι μόνο ευρέως διαδεδομένος στην Πομπηία αλλά και επίκαιρος».
21 Φεβρουαρίου, 2024
Οι βραχογραφίες χρονολογούνται ήδη πριν από 8.200 χρόνια, και πιθανώς διατήρησαν τις συλλογικές μνήμες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ξηρής περιόδου στην ιστορία.
5 Ιανουαρίου, 2024
Ερευνητές στην Πομπηία ανακάλυψαν ένα αρχαίο φούρνο, όπου δούλευαν εργάτες υπόδουλοι κάτω από σκληρές συνθήκες.
20 Σεπτεμβρίου, 2023
Για πρώτη φορά εγγράφεται ένα ελληνικό αγαθό ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
31 Ιουλίου, 2023
Το θέατρο του Νέρωνα δεν είχε βρεθεί ποτέ και αναφερόταν μόνο σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα.
9 Ιουνίου, 2023
Ερευνητές ανακάλυψαν αρκετά αρχαία γεωγλυφικά -τεράστια σχέδια χαραγμένα στο έδαφος- στο Περού χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή νέα τεχνική.
20 Απριλίου, 2023
Αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναλυτική Έκθεση σχετικά με την Ακρόπολη των Αθηνών.
12 Απριλίου, 2023
Αναφορές στον τρόπο που περνούσαν το Πάσχα εντοπίζονται στις γραπτές μαρτυρίες των στρατιωτών, άλλες περιγράφουν το γλέντι της Λαμπρής και άλλες εστιάζουν στη μελαγχολία, που τους προκαλούσε η απουσία των αγαπημένων τους.
27 Μαρτίου, 2023
Φωτογραφίες -Η απόδοση των τριών θραυσμάτων από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, επιστράφηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού.
7 Μαρτίου, 2023
Πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό, η τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς των τριών θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στην Ελλάδα.
28 Φεβρουαρίου, 2023
Οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην περιοχή Al-Ukhdud έφεραν στο φως σπάνιους θησαυρούς που χρονολογούνται από την προϊσλαμική εποχή.
22 Φεβρουαρίου, 2023
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να στεγάσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού από τη μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι το 1864, οπότε ενσωματώθηκε η Λευκάδα με το ελληνικό κράτος.
2 Φεβρουαρίου, 2023
Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία 15 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο.
11 Ιανουαρίου, 2023
Στην προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πλωτινόπολης, στο Διδυμότειχο, με την κατασκευή στεγάστρου προστασίας και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με διαδρομές περιήγησης και για ΑμεΑ, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
28 Δεκεμβρίου, 2022
Την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
19 Δεκεμβρίου, 2022
Τρία παρθενώνια θραύσματα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Αθήνα.
21 Νοεμβρίου, 2022
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης του συνόλου των μελετών για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στον χώρο της ΧΥΜΟΦΙΞ.
14 Νοεμβρίου, 2022
Νέες πορείες για τους επισκέπτες που βελτιώνουν την εμπειρία της περιήγησης και την προσβασιμότητα σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ, στο Ανάκτορο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
10 Νοεμβρίου, 2022
Οι εκσκαφικές εργασίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο έργου που εκτελεί ο Δήμος Αθηναίων για την ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου, έφεραν στο φως σημαντικές αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.
10 Νοεμβρίου, 2022
Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 24 αρχαίων ρωμαϊκών χάλκινων αγαλμάτων, που χρονολογούνται πριν από 2.300 χρόνια, σε ιαματικό λουτρό στο San Casciano, μια μικρή πόλη στην επαρχία Σιένα της Τοσκάνης.
31 Οκτωβρίου, 2022
Ως σύγχρονος μουσειακός χώρος, έκθεσης και αποθήκευσης, θα λειτουργήσει το κτήριο στη διασταύρωση των τροχιογραμμών στον Σταθμό «Σιντριβάνι» για τις αποσπασμένες αρχαιότητες και τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
25 Οκτωβρίου, 2022
Για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια, στο πλαίσιο έργου ανάδειξης και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Λισού, στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα, η οποία έφερε στο φως μεγάλο τμήμα από δημόσιο κτήριο, στη μορφή ωδείου ή βουλευτηρίου.
17 Οκτωβρίου, 2022
Οι ανασκαφικές εργασίες στη θέση Μάντρα Δεσποτικού διήρκησαν φέτος από τις 22 Μαΐου έως και την 1η Ιουλίου 2022, σε μία θέση που ανασκάπτεται από το 1997 έχοντας φέρει στο φως μια εκτεταμένη εγκατάσταση και ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα στο κεντρικό Αιγαίο.
26 Σεπτεμβρίου, 2022
Σε επεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε επισκέπτες, θεατές και ΑμεΑ, αλλά και για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου εντός του εξωτερικού περιβόλου του φρουρίου Καβάλας, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
5 Σεπτεμβρίου, 2022
Αποδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το αποκατεστημένο μνημείο της Επισκοπής, στη Σίκινο, το οποίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Europa Nostra 2022.
18 Αυγούστου, 2022
Τα δρακόσπιτα της Εύβοιας δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη όλα τους τα μυστικά και η αρχαιολογική έρευνα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της πρωταρχικής τους χρήσης: μικρό ιερό, καταφύγιο λατόμων, ή φυλάκιο;
11 Αυγούστου, 2022
Στον μυθικό τάφο της Ιφιγένειας, στον ναό όπου οι αρχαίες Αθηναίες έταζαν τα κορίτσια τους στη θεά-προστάτιδα των γυναικών. Γράφει ο Αλέξης Γαγλίας.
25 Ιουλίου, 2022
Το σήμα «Αναγνωρισμένο Μουσείο» απονέμεται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, στο Μουσείο Καζαντζάκη και στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.
11 Ιουλίου, 2022
Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Χαλκιδικής, αλλά και για τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.
1 Ιουλίου, 2022
Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου και η περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν».
28 Ιουνίου, 2022
Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης με περισσότερα από 1000 αρχαία αντικείμενα και ευρήματα που αφηγούνται την ιστορία της Θράκης, από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
20 Ιουνίου, 2022
Πλούσια σε ευρήματα ήταν η δεύτερη περίοδος της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2021-2025.
10 Ιουνίου, 2022
Επισκέψιμα για καταδύσεις αναψυχής είναι πλέον 11, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, ναυάγια, έπειτα από την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
6 Ιουνίου, 2022
Το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο επανενώθηκε οριστικά στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
20 Μαΐου, 2022
Το επονομαζόμενο «θραύσμα Fagan» που αναπαριστά το πόδι της Αρτέμιδας, θεάς του κυνηγιού, καθισμένης σε θρόνο, μπορεί να μείνει για πάντα στην Ελλάδα.
20 Μαΐου, 2022
Το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά την παράνομη απομάκρυνσή του, θα εκτεθεί εκ νέου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. 
10 Μαΐου, 2022
Eξαιρετικά σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της πρόσφατης υποβρύχιας έρευνας στο ναυάγιο του πλοίου «ΜΕΝΤΩΡ», που βυθίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1802 έξω από το λιμάνι του Αυλαίμονα, στα Ν.Α. των Κυθήρων.
29 Απριλίου, 2022
Ανακοινώθηκε επίσημα η θετική εισήγηση της ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την απονομή του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας.
5 Μαρτίου, 2022
Mία από τις σημαντικότερες ιστορικές συλλογές της Ευρώπης γίνεται προσβάσιμη στο κοινό σε μια νέα έκθεση αφιερωμένη στους πολιτισμούς της αρχαίας Μεσογείου.
17 Φεβρουαρίου, 2022
Την ομόφωνη θετική του γνωμοδότηση για τη συνέχιση του προγράμματος μελετών και εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του κοίλου του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης, παρείχε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
7 Φεβρουαρίου, 2022
Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου, η βοσκική στον Ψηλορείτη, τα Ιστορικά Καφέ, η Νύχτα των Στοιχειών στην Άμφισσα, το έθιμο των Σίχνων στο Λιτόχωρο Πιερίας, μερικά από τα νέα στοιχεία που εγγράφονται.
20 Ιανουαρίου, 2022
H Ανδριώτικη Βεγγέρα, το Μελεκούνι της Ρόδου, η Σιφνέικη Κεραμική, τα Πανηγύρια της Ικαρίας, οι Μάντρες της Λήμνου και η Καλαντήρα της Νισύρου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
11 Ιανουαρίου, 2022
«Το κομμάτι που κατατίθεται σήμερα εδώ για να προσαρμοστεί στη θέση που αιώνια ανήκε, φέρει πάνω του το πόδι της Αρτέμιδας, ώστε αυτό να επανενωθεί με το υπόλοιπο σώμα της θεάς.»
5 Ιανουαρίου, 2022
Η πρώτη επιστροφή παρθενώνειου γλυπτού από το εξωτερικό με το Μουσείο Ακρόπολης να υποδέχεται για διάστημα οκτώ ετών το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο.
3 Ιανουαρίου, 2022
«Αυτό το μνημείο δέχεται σήμερα μερικά από τα σπαράγματά του και όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η πράξη είναι μία νέα αρχή στο ζήτημα της αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα».
23 Δεκεμβρίου, 2021
Ένα πολύτιμο μαρμάρινο άγαλμα με ύψος σχεδόν ένα μέτρο που χρονολογείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους, όταν η Βέροια ήταν η πρώτη πόλη της Μακεδονίας.
9 Δεκεμβρίου, 2021
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την αίσια έκβαση μιας πολύχρονης υπόθεσης, που διερευνήθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Manhattan στη Νέα Υόρκη και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση 47 αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα.
22 Νοεμβρίου, 2021
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέβαλε στο πρόγραμμα της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» πρόταση υποψηφιότητας για τα χρηστήρια πινάκια-«ελάσματα» του ιερού και του μαντείου του Διός και της Διώνης, στη Δωδώνη.

Σελίδες: 

Άρθρα, συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο

«Παλινωδία ή Ορφέας και Ευρυδίκη»: Η Βαρβάρα Νταλιάνη μοιράζεται το Ημερολόγιο Προβών
Αdaptation, του old boy
Νίκος Λαάρης: «Eυλογία είναι οι συνεργάτες που οι πράξεις τους, η οπτική τους ή το ήθος τους αποτελούν για μένα παράδειγμα»
Πασχαλινή ατμόσφαιρα στο πιάτο… από τα δώρα μέχρι το γιορτινό τραπέζι στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία