Αναγνωρισμένοι διανοητές και παρανοϊκές διάνοιες κάνουν κατάληψη αυτόν τον μήνα στο Exile Room. Από τον σπουδαίο φιλόσοφο και γλωσσολόγο Noam Chomsky και τις ακαταμάχητα «εικονογραφημένες» συνομιλίες του με τον ονειροπόλο Michel Gondry μέχρι τον θεότρελο Alejandro Jodorowsky και το απονενοημένο αριστούργημά του που δεν έμελλε να γίνει πραγματικότητα, οι προβολές του Απριλίου θα προσπαθήσουν να μας μεταδώσουν λίγο από το απύθμενο ταλέντο και τη φαιά ουσία δύο χαρισματικών ανδρών.

Is the man who is tall happy? (2014)
Πέμπτη 16/4 στις 21:00
Σκηνοθεσία: Michel Gondry, Χώρα: Γαλλία, Διάρκεια: 88’

Πώς είναι να μπαίνεις στο μυαλό μιας από τις μεγαλύτερες διάνοιες της εποχής μας; Γλωσσολόγος, φιλόσοφος, πολιτικός σχολιαστής και ακτιβιστής, ο Noam Chomsky έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι τη σύγχρονη διανόηση. Μην τρομάζετε όμως! Ο Γάλλος σκηνοθέτης Michel Gondry, γνωστός περισσότερο για τις ρομαντικές φαντασιοπληξίες του όπως «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού», το «The Science of Sleep» και «Ο Αφρός των Ημερών», εφευρίσκει ένα άκρως ευρηματικό φιλμ για να μας εισάγει στον σύνθετο τρόπο σκέψης του. Μέσα από μια σειρά προσωπικών συνεντεύξεων, ο ονειροπαρμένος δημιουργός εικονογραφεί τις θεωρίες του Chomsky σε ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, όπου η δημιουργικότητα και η φαντασία του σκηνοθέτη υπηρετούν τη διανοητική αυστηρότητα του συνομιλητή του. Ο Chomsky κατέχει μια αξιοθαύμαστη μνήμη και μια αδιανόητη γνώση των επιστημών και της Ιστορίας, μια λογική απαράμιλλη και συντριπτική, που όμως αποκαλύπτονται σε μας διαμέσου των απλοϊκών και συνάμα περίπλοκων σχεδίων του Gondry. Αυτός ο ζωηρός, δαιδαλώδης, συχνά συγκινητικός και πάντοτε ανθρώπινος κινηματογραφικός διάλογος με τον Chomsky αναπαρίσταται με απρόσμενη φυσικότητα από το χειμαρρώδες, παιχνιδιάρικο animation του Gondry, ο οποίος δίνει το δικό του στίγμα, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να φέρει στο φως τόσο τον διακεκριμένο επιστήμονα όσο και τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί του.

Στα αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους

Jodorowski’s Dune (2013)
Πέμπτη 30/4 στις 21:00
Σκηνοθεσία: Frank Pavich, Χώρα: ΗΠΑ, Γαλλία, Διάρκεια: 88’

Ετοιμαστείτε να μάθετε τα πάντα για την καλύτερη ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ! Ο πιο-cult-πεθαίνεις Χιλιανός σκηνοθέτης Alejandro Jodorowsky, δημιουργός των εκκεντρικών αριστουργημάτων «El Topo», «The Holy Mountain» και «Santa Sangre», είχε κάποτε στο μυαλό του ένα φιλμ ακόμα πιο φιλόδοξο και σουρεαλιστικό από τις παραπάνω ταινίες που σημάδεψαν ανεξίτηλα το σελιλόιντ. Το 1975, ο Jodorowsky εξασφάλισε τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του «Dune», του εμβληματικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert, με στόχο να παραδώσει στον κόσμο το magnum opus του, ένα sci-fi έπος που θα άλλαζε για πάντα τα δεδομένα του είδους και όχι μόνο. Ο Γάλλος κομίστας Moebius, ο μετέπειτα σχεδιαστής του θρυλικού «Alien» H.R. Giger, o Salvador Dali, o Mick Jagger, o Orson Welles και οι Pink Floyd είναι μερικοί μόνο από τους συνεργάτες που επιστράτευσε στο πλευρό του, συχνά εξαπατώντας τους με τον πιο ευρηματικό τρόπο! Μέσα από πλούσιο υλικό, συνεντεύξεις με τους υποψήφιους συντελεστές, αλλά και σύγχρονους δημιουργούς που δεν έπαψαν ποτέ να εμπνέονται από το καταδικασμένο όραμα του «Dune», και κυρίως μέσα από τις ενθουσιώδεις εξομολογήσεις του εμπνευστή του, το «Jodorowsky’s Dune» εξιστορεί τις περιπέτειες και τα εξωφρενικά παρασκήνια πίσω από την παραλίγο δημιουργία ενός πιθανού αριστουργήματος και την κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους