Το μιούζικαλ Ερωτόκριτος, που εγκαινίασε την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζεται για μια μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο στις 15 Σεπτεμβρίου 2017. Ο Δημήτρης Μαραμής υπογράφει τη μουσική, το λιμπρέτο, αλλά και τη μουσική διεύθυνση του Ερωτόκριτου, ενώ η σκηνοθεσία, η χορογραφία και το σκηνικό είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ο Δημήτρης Μαραμής συνέθεσε ένα έργο με δυνατές μελωδίες, πάνω στο αριστούργημα του Κορνάρου, κρατώντας την κρητική διάλεκτο και το μέτρο (δεκαπεντασύλλαβος) του έργου. Με επιρροές από τη μουσική παράδοση της Κρήτης, αναφορές στην τζαζ, τα μπλουζ, αλλά και τον Χατζιδάκι, ο συνθέτης δημιούργησε ένα νέο μελωδικό σύμπαν για τους χιλιάδες στίχους του Ερωτόκριτου. 

Δημήτρης Μαραμής: «Ο Ερωτόκριτος είναι ένας ήρωας ακραίων αισθημάτων και κατορθωμάτων»

Ο Ερωτόκριτος του Μαραμή δεν τοποθετείται σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο. Εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, στην «αρρώστια» του πόθου και στις περιπέτειες των δύο νέων μέχρι να φτάσουν στο αίσιο τέλος του γάμου τους, παρά τη χρήση του ιδιαίτερου δεκαπεντασύλλαβου του Κορνάρου, που παραπέμπει στο πρωτότυπο ιστορικό πλαίσιο.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται επίσης η σκηνική απόδοση του Κωνσταντίνου Ρήγου, ο οποίος έστησε μια παράσταση με σύγχρονα υλικά και μινιμαλιστικό σκηνικό, αλλά και μια live κάμερα που εστιάζει στην ένταση των συναισθημάτων. Η σκηνοθεσία ακολουθεί το μουσικό κείμενο και τη γλώσσα του Ερωτόκριτου, και την ίδια στιγμή αναδεικνύει όλα εκείνα τα διαχρονικά ζητήματα που ενώνουν και ταυτόχρονα χωρίζουν την Αρετούσα και τον Ερωτόκριτο, με τη δραματική και επαναστατική ένταση ενός Ρωμαίου και μιας Ιουλιέττας.

Στην επιτυχία του Ερωτόκριτου συνέβαλαν  οι πρωταγωνιστές της παράστασης: ο Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος) και η Μαρίνα Σάττι (Αρετούσα) υπήρξαν το ιδανικό ζευγάρι των ερωτευμένων νέων και απέδωσαν με σπουδαίες ερμηνείες, φρεσκάδα και ερωτισμό τη μουσική του Μαραμή. Μαζί τους ο τραγουδοποιός Γκωτιέ Βελισσάρης, και οι διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες Ιωάννα Φόρτη και Κωστής Μαυρογένης.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής και Δράματος Ουαλίας στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς οργανισμούς όπως: Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών («Ελληνικό Σχέδιο») κ.ά. Έχει παρουσιάσει έργα του στο εξωτερικό: ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο. Έχει κυκλοφορήσει οχτώ προσωπικούς δίσκους: Τα Σονέτα του σκοτεινού έρωτα, Κυριακές μες στο χειμώνα, Σκοτεινός έρωτας, Σκηνές από βουβή ταινία, Ταγκό για τρεις, Ay amor, Αισθηματική ηλικία και Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο. Έχει γράψει μουσική για σαράντα θεατρικές παραστάσεις, για τον κινηματογράφο και την εκπαιδευτική τηλεόραση. Βραβεύτηκε για τη θεατρική του μουσική το 2012.

 

Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι ένα περιπετειώδες αφηγηματικό ποίημα, το οποίο γράφτηκε τέσσερις αιώνες πριν, περίπου το 1600, στην Κρήτη. Συγκαταλέγεται στα ωραιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας και αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες της Αναγέννησης και συνολικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πρόκειται για ένα έργο με περισσότερους από 10.000 στίχους σε κρητική διάλεκτο, ομοιοκαταληξία και ρυθμό ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Το έργο εξιστορεί τον έρωτα δύο νέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, του Ερωτόκριτου, γιου ενός αυλικού, και της Αρετούσας, κόρης του βασιλιά της Αθήνας Ηράκλη, ο οποίος ύστερα από πολλές περιπέτειες, αντιδράσεις και αντιξοότητες οδηγείται σε αίσιο τέλος.

Α΄ Πράξη: Ο Ερωτόκριτος (Ρώκριτος ή Ρωτόκριτος), γιος ενός αυλικού, ερωτεύεται την κόρη του βασιλιά Αρετούσα. Εξομολογείται τα συναισθήματά του στον φίλο του Πολύδωρο, εκείνος όμως τον αποθαρρύνει, συμβουλεύοντάς τον να την ξεχάσει, καθώς η κοινωνική διαφορά που τους χωρίζει είναι μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, ο Ερωτόκριτος κάθε βράδυ πηγαίνει και τραγουδάει κάτω από το παράθυρό της. Η Αρετούσα αρχίζει να ερωτεύεται τον άγνωστο τραγουδιστή, ενώ η νένα της, η οποία έχει καταλάβει τι συμβαίνει, προσπαθεί μάταια να την αποτρέψει. Ενώ ο Ερωτόκριτος με την παρότρυνση του Πολύδωρου φεύγει σε μακρινό ταξίδι προκειμένου να ξεχάσει την αγαπημένη του, η Αρετούσα ανακαλύπτει την ταυτότητά του: σε μια επίσκεψή της στο σπίτι των γονιών του, μπαίνει «τυχαία» στο δωμάτιο του Ερωτόκριτου και βρίσκει κρυμμένα σ’ ένα συρτάρι τα κείμενα των τραγουδιών και ένα πορτρέτο της. Επιστρέφοντας, ο Ερωτόκριτος διαπιστώνει ότι τα πράγματά του έχουν εξαφανιστεί και συνειδητοποιεί ότι το μυστικό του έχει αποκαλυφθεί. Ωστόσο, η Αρετούσα δείχνει να ανταποκρίνεται στα αισθήματά του.

Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα τα βράδια συναντιούνται στο κιγκλιδωτό παράθυρο και μιλάνε. Εκείνος ένα βράδυ επιχειρεί να αγγίξει το χέρι της. Η Αρετούσα δεν το επιτρέπει, παρά μόνο αν πρώτα τη ζητήσει σε γάμο από τον πατέρα της. Πράγματι, ο πατέρας του Ερωτόκριτου ζητάει σε γάμο την Αρετούσα, όμως ο βασιλιάς αντιδρά με βιαιότητα στην πρόταση και εξορίζει τον Ερωτόκριτο. Οι δύο νέοι αποχαιρετιούνται, η Αρετούσα δίνει στον αγαπημένο της ένα δαχτυλίδι, σημάδι αιώνιας πίστης, και ο Ερωτόκριτος εγκαταλείπει τη χώρα.

B΄ Πράξη: Ο βασιλιάς, συνειδητοποιώντας ότι η κόρη του είναι ερωτευμένη με τον Ερωτόκριτο, επιταχύνει τον γάμο της με τον πρίγκιπα του Βυζαντίου. Η Αρετούσα αρνείται και ο βασιλιάς τη φυλακίζει μαζί με τη νένα της. Μετά από τρία χρόνια εξορίας, ο Ερωτόκριτος πληροφορείται ότι οι Βλάχοι πολιορκούν τη χώρα του. Βάφει μαύρο το πρόσωπό του για να μην τον αναγνωρίσουν και εξορμά εναντίον του εχθρού. Σε μια κρίσιμη μάχη σώζει τη ζωή του βασιλιά, ενώ οι Βλάχοι υποχωρούν. Ο βασιλιάς εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον νεαρό, προσφέροντάς του το βασίλειο. Ο Ερωτόκριτος αντί αυτού ζητάει το χέρι της βασιλοπούλας και με την άδεια του βασιλιά πηγαίνει στη φυλακή. Η Αρετούσα, όμως, η οποία δεν τον αναγνωρίζει, αρνείται την πρόταση γάμου. Στο τέλος ο Ερωτόκριτος φανερώνεται, η Αρετούσα βλέπει τον αγαπημένο της και δέχεται να τον παντρευτεί.