Από την Πέμπτη 15 έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου απλώνεται από την Ελλάδα στις πέντε ηπείρους, παρουσιάζοντας στο BIOS Urban Culture Center συνολικά 120 έργα από 41 χώρες: 69 ταινίες από 32 χώρες στη Ζώνη Κινηματογράφου και 52 έργα video art από 22 χώρες στη Ζώνη Video Art.
Οι ταινίες αγγίζουν την πολυπλοκότητα της εποχής μας: την κλιματική καταστροφή, την ψηφιακή εποχή και την τεχνητή νοημοσύνη, τις queer ταυτότητες και τη ρευστότητα του σώματος, την κοινωνική αντίσταση, τη μετανάστευση, τη μνήμη και το τραύμα, τις τελετουργίες των αυτόχθονων λαών και τις αστικές κουλτούρες. Αναζητούμε ιστορίες από πτυχές της καθημερινότητας που μένουν κρυμμένες, άγνωστες εικόνες των κοινωνιών, νέες ιδέες και έμπνευση.
Το International Experimental FILM Festival επιδιώκει να διευρύνει τις δυνατότητες του κινηματογράφου πέρα από παραδοσιακές μορφές και χώρους, δημιουργώντας μια ζώνη δημιουργικής επαφής ανάμεσα στο αναλογικό και το ψηφιακό, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες, την κινηματογραφική δημιουργία και την κριτική σκέψη.
Ο πειραματικός κινηματογράφος είναι ένα ελεύθερο, ριζοσπαστικό και στοχευμένο μέσο μακριά από τις μεγάλες βιομηχανίες και τις ηγεμονικές φόρμουλες δημιουργίας. Είναι ένας κινηματογράφος που σπάει τις αφηγηματικές συμβάσεις και ανοίγει τα οπτικά όρια στα οποία έχουμε συνηθίσει. Όπως είπε ο John Cage: «Μια πειραματική πράξη είναι εκείνη της οποίας η έκβαση δεν μπορεί να προβλεφθεί». Ο κινηματογράφος που αναζητούμε είναι ένας κινηματογράφος του απρόβλεπτου.

ΔΥΟ ΖΩΝΕΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ
Ζώνη Κινηματογράφου: 69 ταινίες από 32 χώρες, σε θεματικές ενότητες, κάθε βράδυ από τις 18:00, στην κεντρική αίθουσα.
Ζώνη Video Art: 51 έργα από 22 χώρες, σε συνεχή προβολή, κάθε μέρα 18:00-24:00, στο φουαγιέ του BIOS.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Πέμπτη 15/10
Έναρξη προβολών στις 18:00: “Existence and Reality” | “Human Civilization”
Ειδική προβολή στις 22:45: “Punk State” (Loris Di Pasquale, Ιταλία)
Παρασκευή 16/10
Έναρξη προβολών στις 18:00: Ελληνικός Πειραματικός Κινηματογράφος | Queer Cinema + Fluid Bodies
Ειδική προβολή στις 22:45: “Never Stop the Action” (Paul Rowley, Ιρλανδία)
Σάββατο 17/10
Ανοιχτό εργαστήριο στις 16:00
Έναρξη προβολών στις 18:00: “Resistance and Witness” | “Ceremonies”
Ειδική προβολή στις 22:15: “Initiation into the Eighth Dimension” (Lucas Silva, Κολομβία)
Κυριακή 18/10
Performance – Διάλεξη 16:00
Έναρξη προβολών στις 18:00: “Future Archaeologies” | “Dada and Surrealism”
Ειδική προβολή κλεισίματος στις 21:45: “La gran historia de la filosofía occidental” (Aria Covamonas, Μεξικό)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Σάββατο 17/10, 16:00 | “Experimental Cinema: Past, Present, Future. A Genealogy of Seeing”
Με τον Γιάννη Ραουζαίο, κριτικό κινηματογράφου και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και της FIPRESCI (στα αγγλικά). Από τις ιστορικές πρωτοπορίες, τη Maya Deren και τον Jonas Mekas μέχρι τον Stan Brakhage, τον Michael Snow και το Expanded Cinema, μια διαδρομή στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας τέχνης που αμφισβητεί τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Κυριακή 18/10, 16:00 | “The Body as a Landscape: Intimacy, Sexuality and the Gaze”
Performance – διάλεξη και συμμετοχικό εργαστήριο με την Smiljka Jovanović από τη Σερβία (στα αγγλικά). Το γυναικείο σώμα ως τοπίο όπου συναντώνται η οικειότητα, η επιθυμία, η εξουσία και η πνευματικότητα, μέσα από προφορικό λόγο, εικόνες και performance.
