Ένα χρόνο πριν το 2021 και τη μεγάλη επέτειο διακοσίων χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έδωσε στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο (2019 – 2020) τον υπέρτιτλο Ήρωες (χθες, σήμερα, αύριο…), ο οποίος θα διατρέξει και την επόμενη χρονιά. Με την πεποίθηση ότι οι ήρωες δεν ζουν μόνο στις σελίδες των βιβλίων, αλλά είναι και όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι που άνοιξαν νέους δρόμους, όπως και οι καθημερινοί άνθρωποι που κάνουν δύσκολες επιλογές.

Η πρώτη συναυλία του ομώνυμου Κύκλου αναδεικνύει σημαντικά έργα Ελλήνων συνθετών που αντλούν από την Εθνική Παλιγγενεσία. Ξεκινώντας από το συμφωνικό ποίημα Ο Θάνατος της Αντρειωμένης του Μανώλη Καλομοίρη, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική μουσική ζωή κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, όπως και ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γεώργιος Σκλάβος που υπογράφει το συμφωνικό ποίημα Αετός, που ακολουθεί.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με το επικό Κοντσέρτο για βιολί του μέγιστου Νίκου Σκαλκώτα και τον εντυπωσιακό Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα να αποδίδει τους ακροβατικούς σολιστικούς ελιγμούς του. Στον επίλογο της βραδιάς, οι Κλέφτικοι Χοροί του Μικρασιάτη Πέτρου Πετρίδη, μέλους της Εθνικής Σχολής, που άφησε έργο πολυποίκιλο καλύπτοντας όλες τις μουσικές φόρμες. Στο πόντιουμ επιστρέφει ο ραγδαία ανερχόμενος Έκτορας Ταρτανής.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (1883–1962)
Ο θάνατος της αντρειωμένης, συμφωνικό ποίημα

ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904–1949)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ (1886-1976)
Αετός, συμφωνικό ποίημα

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ (1892–1977)
Κλέφτικοι Χοροί

ΣΟΛΙΣΤ
Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, βιολί

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Έκτορας Ταρτανής

19:45: Εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων.