Η Συμφωνία των Θρήνων

«Η Συμφωνία των Θρήνων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πρότζεκτ των Ross Birrell και David Harding της documenta 14, βασισμένο στην «Τρίτη Συμφωνία» του Χένρυκ Γκουρέτσκι

Με τη «Συμφωνία των Θρήνων», γνωστή και ως «Τρίτη Συμφωνία» του Χένρυκ Γκουρέτσκι, εγκαινιάζεται φέτος ο ιδιαίτερα δημοφιλής Κύκλος Adagio-Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα, το καθιερωμένο πλέον κατανυκτικό οδοιπορικό στα μονοπάτια της κλασικής αλλά και της σύγχρονης θρησκευτικής μουσικής (8-10/4), στο οποίο συμμετέχουν γνωστοί ερμηνευτές καθώς και ελληνικά και ξένα σχήματα.

Η πρώτη συναυλία, που σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων της documenta 14, φιλοξενείται το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 8:30 το βράδυ και αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της documenta 14, της πιο πολυσυζητημένης διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης, η οποία παρουσιάζει κάθε πέντε χρόνια νέες κατευθύνσεις σε ένα διεθνές κοινό και πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και στην Αθήνα (8/4-16/7), εκτός από στο Κάσσελ της Γερμανίας (10/6-17/9). Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί συναυλίες –οι περισσότερες θα γίνουν και στο ΜΜΑ–, οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια εισαγωγή στα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την documenta 14, αλλά και προέκταση τόσο του προγράμματός της όσο και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου.

«Η Συμφωνία των Θρήνων», έργο 36 (1976)
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ των καλλιτεχνών της documenta 14, Ross Birrell [Ρος Μπίρρελ] και David Harding [Ντέιβιντ Χάρντινγκ], το οποίο βασίζεται στη διάσημη «Τρίτη Συμφωνία» του πολωνού συνθέτη Χένρυκ Γκουρέτσκι (Henryk Gόrecki, 1933-2010), η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως «Συμφωνία των Θρήνων» («Symphony of Sorrowful Songs»). Το έργο είναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο σε τρεις πράξεις, η καθεμία από τις οποίες εστιάζει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνουν γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Τα σολιστικά μέρη αποδίδει η σύρια σοπράνο Racha Rizk [Ράτσα Ριζκ]. Το έργο ερμηνεύουν οι μουσικοί της ΚΟΑ καθώς και μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων (Syrian Expat Philharmonic Orchestra-SEPO) υπό τη διεύθυνση του Daniel Raiskin [Ντάνιελ Ράισκιν].

Tη συναυλία ανοίγει το έργο «Fugue» των Birrell [Μπίρελ] και Μoraly [Μόραλυ], ένα «τετράστιχο» για σόλο βιολί, βασισμένο στο γνωστό ποίημα «Η φούγκα του θανάτου» του Paul Celan [Πάουλ Τσέλαν]. Στο βιολί, ο Ali Moraly.

Σχετικά άρθρα:

– Η documenta 14 γεφυρώνει Κάσελ και Αθήνα

– Πόσο προκλητική μπορεί να είναι η DOCUMENTA στην Αθήνα του 2016;, γράφει η Αργυρώ Μποζώνη

– H documenta 14 και το ΕΜΣΤ ανακοινώνουν τη συνεργασία τους σε Αθήνα και Κάσελ

Συντελεστές

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων (Syrian Expat Philharmonic Orchestra-SEPO)
Μουσική διεύθυνση Daniel Raiskin
Βασισμένο σε μια ιδέα των Ross Birrell και David Harding

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

7 €
- 45 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.